Hårtransplantation Pris

När man funderar på ett kirurgiskt ingrepp som en hårtransplantation är det kanske inte priset som främst avgör vilken klinik man väljer. Det viktigaste är förstås att hårtransplantationen utförs professionellt med de bästa metoderna, och att man känner sig trygg med kirurgen som ska utföra ingreppet.

Men priset har förstås ändå viss påverkan på valet. Det finns ingen anledning att betala mer för samma ingrepp som man kan få billigare någon annanstans. Därför är det bra att ha lite koll på vad en hårtransplantation brukar kosta, både i Sverige och utomlands.

Genom att vara informerad kan du göra det bästa valet av klinik och behandling för just dina behov.

Läkare som rkänar priset för hårtransplantation.

Uppdaterad: April 21, 2024

Innehåll
Visa

Vad kostar en hårtransplantation i Sverige?

Priset på en hårtransplantation kan variera stort både inom Sverige och jämfört med att genomgå ingreppet i andra länder, och det kan vara svårt att jämföra pris rakt av eftersom det beror på flera faktorer. Du får räkna med att betala allt mellan 26 000 – 45 000+ kronor för en enkel hårtransplantation i Sverige.

Den vanligaste hårtransplantationen genomförs med FUE-metoden. Det innebär att man extraherar grupper av hårsäckar som består av ett eller flera hårstrån från nacken, som sedan placeras ut i transplantationsområdet. Metoden innebär att läkningen går snabbare och att ingreppet inte är lika synligt under läkningsperioden.

Svenska flaggan med en man som tar ut svenska sedlar från sin plånbok för att betala.

Priset på en hårtransplantation i Sverige och utomlands

Hårsäcksgrupperna kallas även för grafts, och när man prissätter en hårtransplantation i Sverige gör man det oftast utifrån hur många grafts patienten behöver. För att kunna jämföra priser på hårtransplantationer behöver du därför veta ungefär hur många grafts som krävs för att uppnå det resultat du önskar. Generellt kan man säga att priset per graft blir lägre ju fler grafts du behöver.

Det finns många olika kliniker som genomför hårtransplantationer i Sverige, och de har förstås olika priser. Priset kan påverkas av alltifrån läget på kliniken till hur erfaren och kunnig kirurgen är. En riktigt duktig kirurg kan skapa ett mer naturligt hårfäste och öka chansen att hårtransplantationen blir lyckad.

Vi har tagit en titt på ett stort antal svenska klinikers prislistor för att du ska få en bra bild av vad du kan behöva betala utifrån det antal hårsäcksgrupper du önskar. Här är ungefärliga priser utifrån antal grafts:

Grafts Brahår.se i Sverige Andra svenska kliniker Brahår.se i Turkiet inkl hotell
1 000 26 000 kr 28 000 – 37 000 kr 11 000 kr
1 500 28 000 kr 39 000 – 47 000 kr 14 000 kr
2 000 33 000 kr 46 000 – 54 000 kr 16 000 kr
3 000 38 000 kr 51 000 – 60 000 kr 18 000 kr
3 500 42 000 kr 52 000 – 63 000 kr 20 000 kr
4 000 46 000 kr 54 000 – 64 000 kr 23 000 kr
4 500 49 000 kr 55 000 – 66 000 kr 26 000 kr

OBS! Våra egna priser ovan är inte 100% exakta priser, priserna kan ändras med upp till 10% mer eller mindre beroende på hur just ditt hår är. Efter din konsultation med oss så får du exakt pris. Uppdaterade priser 6 Jan, 2024.

Som vi kan se så kan priserna variera en del beroende på vilken klinik du väljer.

Det kan skilja upp till 12 000 kr per behandling mellan den billigaste och den dyraste kliniken. Därmed kan det löna sig att jämföra och välja den klinik som har bäst pris, förutsatt att kliniken har gott rykte och att alla andra faktorer är likvärdiga.

När du har hittat en klinik som verkar bra kan du alltid boka in en kostnadsfri konsultation för att få ett mer exakt prisförslag.

Visa

Vad kostar andra typer av hårtransplantationer i Sverige?

Förutom vanliga hårtransplantationer av hår från nacken till hjässan eller hårfästet så går det även att transplantera hår till andra områden. Det kan till exempel handla om transplantationer till skägget, mustaschen, polisongerna eller ögonbrynen. Det går även att transplantera hår till ärr, brännskador eller medfödda kala fläckar på huvudet eller i ansiktet.

När det gäller mindre hårtransplantationer så prissätts de inte alltid utifrån antalet grafts. Många kliniker erbjuder i stället ett fast pris, medan andra låter sina priser variera beroende på hur stort område transplantationen gäller. Efter att ha undersökt marknaden kan vi konstatera att genomsnittspriserna ligger på följande nivåer:

Typ av transplantation Brahår.se i Sverige Andra svenska kliniker
Skägg 24 000 – 38 000 kr 22 000 – 52 000 kr
Ögonbryn 22 000 – 26 000 kr 19 000 – 32 000 kr
Ärr 6 000 – 12 000+ kr 6 000 – 12 000+ kr

Priserna är uppdaterade 6 Jan, 2024, för att få exakt pris för just dig så bokar du en gratis konsultation med oss.

Priset på en ögonbrynstransplantation varierar inte så mycket mellan de svenska klinikerna. Däremot är prisspannet väldigt brett när det gäller skäggtransplantation. Det beror förstås på att behov och önskemål kan variera stort när det gäller just skägg. En del föredrar stora och yviga skägg medan andra bara vill ha mer hår på ett mindre område.

De flesta kliniker uppger eller inget fast pris för hårtransplantationer på ärr, vilket beror på att ärr kan skilja mycket i storlek och placering. Även här är det en konsultation som gäller för att du ska få reda på rätt pris för just din situation.

FUT-behandling – ett billigare alternativ?

Den så kallade FUT-metoden för hårtransplantationer brukar vara billigare än FUE-metoden. Anledningen är att man skär bort en remsa hud med hårsäckar från nacken, istället för att stansa ut hårsäcksgrupper separat. Det går snabbare och är ett enklare ingrepp för kirurgen, men ingreppet ger upphov till ett större sår. Detta är en vanlig metod i USA, medan man i Europa föredrar FUE-metoden.

Även om en FUT-behandling är billigare så är det få europeiska kirurger som rekommenderar den. Den ger upphov till större obehag hos patienten samtidigt som såret tar längre tid att läka. Dessutom är en hårtransplantation utförd med FUT-metoden mer synlig, vilket är en nackdel för dig som gärna vill vara diskret med ditt ingrepp.

Det är därför i stort sett alltid värt att spara under en längre period för att satsa på en hårtransplantation med FUE-metoden i stället.

Resultat efter billigare hårtransplantation.

Varför ska man göra en hårtransplantation utomlands?

Det blir allt mer populärt att åka utomlands för att genomgå en hårtransplantation. Det beror delvis på att priset ofta är betydligt lägre, samtidigt som många kliniker håller samma höga standard som de på hemmaplan.

Hårtransplantationen inklusive resekostnader blir ofta billigare än i Sverige. Därmed kan du få pengar över till annat, eller ha chansen att genomföra en hårtransplantation så snart som möjligt i stället för att behöva vänta tills du sparat ihop den summa som krävs i Sverige.

Men det är inte bara priset som gör att svenskar söker sig utomlands för att genomgå hårtransplantationer. Även om kirurgiska ingrepp för att förbättra sitt utseende blir allt mer vanliga och accepterade så är det inte alla som vill skylta med att de genomgått en hårtransplantation. Då kan det vara skönt att vara utomlands den första tiden tills såren i donationsområdet har läkt.

Flygplan och turkiska flaggan bakom.

Det tar upp till 12 månader innan du ser det slutgiltiga resultatet av hårtransplantationen, och så pass länge är det få personer som kan vara borta. Däremot läker de små såren som uppkommer vid en FUE-behandling snabbt, och efter cirka en vecka kan du också börja ha på dig keps eller mössa om du vill vara riktigt diskret med din hårtransplantation.

Att göra en hårtransplantation utomlands är också en chans att åka på semester utan extra kostnad. Du kan få både resa, boende och själva ingreppet samt PRP-behandling för mindre än samma pris som enbart hårtransplantationen kostar i Sverige. Även om du kommer att behöva avsätta minst en dag till själva transplantationen, och behöver undvika att vistas direkt i solen, så finns det ändå möjlighet att njuta av semestern.

En hårtransplantation med FUE-metoden gör sällan särskilt ont. Däremot kan du vara öm i några dagar efteråt. Men det finns ändå möjlighet till stillsamma aktiviteter på ditt resmål såsom museibesök, konserter, restaurangbesök och shopping. En hårtransplantation utomlands kan alltså både ge dig håret tillbaka och en efterföljande semester där du kan upptäcka ett nytt resmål.

Innan du bestämmer dig för att göra en hårtransplantation utomlands är det förstås mycket viktigt att undersöka om kliniken och kirurgen är seriös och har gott rykte. Det blir ofta dyrare att korrigera en dåligt utförd hårtransplantation än att betala lite mer än genomsnittet för att få ett riktigt bra resultat redan från början.

Du behöver också försäkra dig om att kliniken erbjuder den transplantationsmetod du föredrar. FUE är närmast standard idag inom Europa, och det är också den metod som ger bäst resultat och orsakar minst obehag för patienten.

Visa

Vad kostar en hårtransplantation utomlands?

Hårtransplantationer utomlands är alltså oftast betydligt billigare än i Sverige. Men priset beror förstås på vilket land du åker till. Ett vanligt alternativ är Turkiet, som har blivit ett riktigt populärt resmål för svenskar som vill göra hårtransplantationer till lägre pris med hög standard och kunniga kirurger.

Turkiet är också en omtyckt semesterdestination och ett land som många från Sverige redan har besökt och trivs i. Dessutom är Turkiet ett av de länder där man genomför flest hårtransplantationer per år. Totalt finns det mer än 100 hårkliniker bara i Istanbul. Det finns alltså många erfarna och skickliga kirurger, och de seriösa klinikerna använder sig av den senaste tekniken och metoderna.

Turkiska flaggan med turkiska sedlar.

En fördel med hårtransplantationer i Turkiet är att de ofta har ett fast pris. Detta är särskilt gynnsamt för dig som behöver många grafts, eftersom kostnaden då blir ännu lägre jämfört med i Sverige.

En hårtransplantation i Turkiet kan kosta så lite som 20 000 kr hos de kliniker som tillämpar fasta priser. Väljer du däremot en klinik där du betalar för antalet grafts är priset i genomsnitt 13 000 – 17 000 kr lägre än motsvarande ingrepp i Sverige. I det senare fallet brukar flygresan ingå, medan du som betalar fast pris brukar få stå för flygbiljetterna själv.

Priset på en skäggtransplantation i Turkiet börjar på cirka 16 000 kr, men kan bli högre beroende på hur många grafts du önskar. När det gäller ögonbrynstransplantationer får du betala strax under 20 000 kr.

Visa

Varför är det billigare utomlands?

Anledningen till att det ofta blir betydligt billigare att genomföra en hårtransplantation utomlands är att både löner, skatter och övriga omkostnader är lägre i länder som Turkiet och Grekland dit många åker för att genomgå ingreppet. Eftersom det tar lång tid att extrahera varje hårsäcksgrupp separat med FUE-metoden kan priset hållas betydligt lägre i länder där lönerna är låga.

Konkurrensen är dessutom större eftersom folk kommer från hela världen för att göra hårtransplantationer i södra Europa. Av den anledningen kan priserna även vara lägre i till exempel Tyskland trots att de har en liknande levnadsstandard och löner som oss i Sverige.

Den svenska kronans värde i relation till andra valutor kan också påverka priset. Därför är det bra att ha koll på den aktuella växelkursen innan du bestämmer dig för var du vill genomgå hårtransplantationen.

Billigare med hårtransplantation utomlands. Visar flygplan och mynt.

Den turkiska liran har till exempel försvagats rejält de senaste åren, vilket kan göra ingrepp i Turkiet billigare än tidigare. En del kliniker väljer dock att ta betalt i euro eller svenska kronor trots att hårtransplantationen utförs utomlands.

På grund av växlingskursen kan priset på en hårtransplantation även variera. Börjar du spara nu kan det hända att du behöver en något större summa än du tänkt dig ifall värdet på den svenska kronan går ner. På samma sätt kan kostnaden förstås också bli lägre än förväntat om den svenska kronan stiger i förhållande till exempelvis euron eller den turkiska liran.

Visa

Vad får man för pengarna?

Det räcker inte med att bara titta på priset för en hårtransplantation. Det är även viktigt att få koll på vad som faktiskt ingår. Först när du vet detta kan du ta ett beslut om vilket erbjudande som är bäst.

Utöver själva transplantationen kan följande också ingå:

  • PRP-behandlingar
  • Medicin och tillbehör såsom nackkudde
  • Uppföljning
  • Sårtvätt vid återbesök
  • Eftervård
  • Hotellvistelse
  • Transport
  • Flygresa
  • Mat
  • Support dygnet runt
Person som sitter i hotellets lobby som ska göra billig hårtransplantation.

Det är vanligt att ett antal PRP-behandlingar ingår i priset för en hårtransplantation. Behandlingen är helt smärtfri och naturlig och bidrar till att stimulera hårväxten, vilket i sin tur kan förbättra resultatet av transplantationen. En enskild PRP-behandling kostar annars mellan 1 500 och 2 500 kr i Sverige, så om en eller flera behandlingar ingår i priset är det förstås en stor fördel.

Du som bor långt från en klinik som genomför hårtransplantationer kan ibland få en betald hotellvistelse i Malmö, Göteborg eller Stockholm för att kunna genomföra ingreppet. Ofta ingår även transportkostnader från hotellet till kliniken. Detta är också en faktor som är viktig att ta hänsyn till när du jämför priser på hårtransplantationer.

Om du väljer att göra en hårtransplantation utomlands får du ofta mer på köpet. Många gånger inkluderas både flygresa, hotell och alla transporter. Dessutom kan du bjudas på mat under operationsdagen, och alla mediciner och hjälpmedel såsom nackkudde eller pannband är självklart också inkluderade. Ibland ingår även PRP-behandlingar, men eftersom de inte görs direkt efter hårtransplantationen brukar de i så fall göras på en klinik i Sverige. Du kan också bli erbjuden en tolk som kan hjälpa dig på sjukhuset som garanti för att inga missförstånd ska uppstå.

Visa

Hur kan man finansiera en hårtransplantation? 

En hårtransplantation behöver inte kosta så mycket om ditt håravfall inte är särskilt utbrett. Då kan det räcka att spara i några månader för att ha råd med ingreppet. Men i många fall kan det handla om en betydande summa som de flesta inte kan spendera hur som helst.

Därför erbjuder många hårkliniker även avbetalning i samband med banker och finansbolag. På så sätt kan du betala av en mindre summa varje månad, och slippa vänta månader eller till och med år innan du har råd med en hårtransplantation. Ofta går det att ansöka om lån som är räntefria under en viss period, så att du inte behöver betala mer bara för att du inte har hela summan idag. Kom bara ihåg att se efter vad den effektiva räntan blir.

Var också noga med att se över din ekonomi så att du kommer ha råd att betala av på lånet enligt villkoren. Normalt handlar det om cirka 1 500 – 2 500 kr per månad beroende på hur många grafts du behöver. Känner du att du inte har råd med det så är det bäst att göra upp en plan för att försöka spara så mycket som möjligt tills du har fått ihop hela den summa du behöver.

Man som räknar.

Går det att få bidrag till en hårtransplantation? 

Nej, det går inte att få något bidrag från den offentliga sjukvården för att finansiera en hårtransplantation. Det innebär att du alltid måste betala hela beloppet själv.

I de flesta fall är det inte heller möjligt att få någon ersättning från privata försäkringar vid håravfall. Undantag finns dock vid olyckor och ärr som kan skapa ett behov av en hårtransplantation. Då kan du ha rätt till ekonomisk ersättning från Försäkringskassan eller ditt försäkringsbolag.

Kostnad för hårtransplantation.

Gör en konsultation för att få veta exakt pris 

Prisuppgifterna för hårtransplantationer som man ser på klinikernas hemsida kan vara svåra att tolka eftersom man sällan vet i förväg hur många grafts som behövs. Det enda sättet att få reda på detta är att boka in en konsultation på kliniken.

Antalet grafts behöver inte heller vara samma för två patienter med liknande håravfall. Alla har olika krav och önskemål, och medan någon annan vill ha tillbaka exakt samma hårsvall som tidigare kanske du nöjer dig med att fylla i dina vikar i hårfästet.

En seriös klinik erbjuder alltid helt kostnadsfria konsultationer. Då får du berätta om din målbild och så får du reda på hur många grafts som kommer att krävas, och vad det kommer att kosta. Du får även information om vad som ingår i priset.

En konsultation är alltid oförpliktigande. Det innebär att du inte behöver gå vidare med en hårtransplantation om det inte känns bra. Därför kan det vara en god idé att gå på flera konsultationer på olika kliniker för att jämföra både pris, känsla och vad som inkluderas i erbjudandet.

När det gäller kliniker utomlands så är det inte alltid möjligt att få komma på en personlig konsultation utan kostnad. Då kan det fungera lika bra med ett onlinemöte eller bilder som du skickar in till kliniken via mejl.

Nu när du vet vad en hårtransplantation brukar kosta är det också lättare att jämföra olika kliniker innan du bokar in en konsultation. Men tänk på att priset inte är det som bör vara avgörande när du gör ditt val av klinik och kirurg. Det viktigaste är trots allt att du får det resultat du önskar och att själva ingreppet utförs på ett säkert och korrekt sätt.

Visa
Planering av hårtransplantation.

Sammanfattning

Priset för hårtransplantationer i Sverige varierar beroende på antal grafts. Priserna startar från 26 000 SEK för upp till 1000 grafts och går upp till 66 000 SEK. Utomlands varierar priserna markant beroende på destination. I Turkiet kan priset ligga på så lite som 10 000 kr medan det i andra länder kan vara ännu billigare men kostar mer i slutändan pågrund av att de är för långt bort och flyget dit kostar mycket.

Vill du veta vad det kommer att kosta just dig så rekommenderar vi att du gör en gratis konsultation hos oss så ger vi dig exakta priser för just ditt hår.

Vanliga frågor och svar om hårtransplantation pris

Här besvarar vi de vanligaste frågorna om priset för en hårtransplantation i Sverige och utomlands. Hittar du inte frågan och svaret du söker så får du gärna kontakta oss.

Vad är det genomsnittliga priset för en hårtransplantation i Sverige?

Det genomsnittliga priset varierar, men genomsnittet man betalar i Sverige brukar sluta på cirka 38 000kr.

Hur skiljer sig priset på hårtransplantation mellan Sverige och Turkiet?

Hårtransplantation i Turkiet är mycket billigare, ofta mindre än hälften av priset i Sverige på grund av lägre arbets- och driftskostnader.

Kan man förvänta sig några dolda kostnader vid en hårtransplantation utomlands?

Ja, ibland kan det tillkomma extra kostnader för resa, boende, medikamenter eller eftervård som inte alltid är inkluderat i det initiala priset.

De största faktorerna inkluderar behandlingsomfånget (antal grafts), tekniken som används, klini-kens rykte och läkarens erfarenhet.

Ja, både män och kvinnor kan drabbas.

Hur mycket kan man spara genom att göra en hårtransplantation i ett annat land jämfört med Sverige?

Besparingarna kan vara betydande, oftast upp till 50-70% beroende på land och klinik, men det är viktigt att också väga in resekostnader.

Påverkar kvaliteten på vård priset för en hårtransplantation?

Ja, generellt sett kan kliniker med högre rykte och mer erfarna kirurger ta ut ett högre pris, men det kan också reflektera en högre standard på vård och resultat.

Är det billigare att göra hårtransplantation i länder som Indien eller Thailand jämfört med Europa?

Oftast ja, länder som Indien och Thailand erbjuder ofta lägre priser på grund av lägre levnadskostnader, men länder längre bort kostar mycket mer att flyga till och därför blir Europa bättre alternativ.

Vilken typ av eftervård ingår i priset för en hårtransplantation, och hur skiljer det sig mellan olika länder?

Eftervården kan inkludera mediciner, kontroller och rengöring. Detta varierar mycket mellan olika kliniker och länder, så det är viktigt att fråga om vad som exakt ingår. Hos oss får du reda på exakt summa att betala innan du bokar flyg.

Hur mycket kostar en hårtransplantation för kvinnor jämfört med män?

Priset är ofta liknande, men eftersom kvinnor kan ha olika mönster av håravfall kan priset variera beroende på behandlingsomfånget.

Erbjuder ni några finansieringsalternativ eller betalningsplaner tillgängliga för hårtransplantationer?

Just nu gör vi inte det. Det finns kliniker som gör det och villkoren brukar variera stort hos dom.