Ögonbrynstransplantation

Ögonbrynen är viktigare än man kan tro för symmetrin i ansiktet, och en ögonbrynstransplantation är ofta en bra lösning för dig som vill förbättra formen och tjockleken på ögonbrynen.

Ögonbrynstransplantationen går till på samma sätt som en vanlig hårtransplantation, men ingreppet går förstås snabbare på grund av att området är betydligt mindre. Läs vidare för att lära dig mer om ögonbrynstransplantation. 

När du bestämt dig för att göra en ögonbrynstransplantation hos oss så kan du kontakta oss och boka in en gratis konsultation.

Kvinna, före och efter en ögonbrynstransplantation.

Uppdaterad: February 28, 2024

Innehåll
Visa

Varför ska man göra en ögonbrynstransplantation?

Många är de som har noppat ögonbrynen tidigare och nu ångrar sig och önskar en tjockare hårväxt. Även om trenderna varierar när det gäller ögonbrynens form och tjocklek så kvarstår faktum att ett par fylliga ögonbryn ger ett ungdomligare utseende och ramar in ögonen. Ögonbrynen är faktiskt mycket viktigare än man kan tro för intrycket av hela ansiktet, och det är också därför som ögonbrynstransplantationer blir allt vanligare.

Utöver att ha noppat ögonbrynen så kan du även ha förlorat hela eller delar av dem på grund av brännskador, stress eller sjukdomar såsom alopecia. Tunna ögonbryn kan även vara ett genetiskt drag. Men med hjälp av en ögonbrynstransplantation kan du återfå dina ögonbryn igen. Dessutom går det att justera både formen och tjockleken för att skapa ett så symmetriskt intryck som möjligt.

En ögonbrynstransplantation är också ett utmärkt alternativ till ögonbrynstatueringar, och det ger förstås ett mer naturligt utseende. Dessutom kan en transplantation minska behovet av att använda smink för att hjälpa ögonbrynen att öppna upp blicken och rama in ansiktet.

Vid en konsultation med en hårklinik kan du gå igenom dina önskemål gällande dina ögonbryn med en kirurg. En del föredrar smalare ögonbryn, medan andra önskar fylligare bryn som verkligen ger ögonen ett lyft. Det går även att fylla i ärr eller fylla ut ögonbrynets form så att det blir precis som du önskar. Ögonbrynsformen anpassas också för att harmoniera med just dina ansiktsdrag.

Så går en ögonbrynstransplantation till

Ögonbrynstransplantationer utförs i regel med den populära FUE-tekniken där man avlägsnar och transplanterar en hårsäck i taget. Det är särskilt viktigt för att kunna uppnå ett bra och naturligt resultat när man arbetar med ett så litet område som ögonbrynen.

Innan ingreppet ritas brynkonturerna ut så att kirurgen vet var de transplanterade hårsäckarna ska placeras. Sedan rakas både ögonbrynen samt givarområdet varifrån håret ska transplanteras, och du får även lokalbedövning. Hårsäckarna tas normalt från nacken eftersom hårstråna där liknar de som sitter i ögonbrynen.

Kvinna under planering av ögonbrynstransplantation.

När de har avlägsnats placeras de i hårets växtriktning för ett naturligt resultat. Detta är särskilt viktigt när det gäller ögonbrynen eftersom ögonbrynshåret växer i olika riktningar, vilket syns tydligt när man studerar ögonbrynen i detalj. Själva ingreppet utförs under lokalbedövning och tar normalt 2-4 timmar beroende på hur många hårsäckar som ska transplanteras.

Eftersom ögonbrynen är ett så pass litet område så är en ögonbrynstransplantation ett enkelt ingrepp som går snabbt att utföra. Du kan gå hem direkt efter behandlingen, och efter 10 dagar är du redo att återgå till jobbet. I början kan en lätt rodnad uppstå. Du får även sårskorpor där hårsäckarna har avlägsnats, men de brukar försvinna inom 10 dagar.

Träning, bad samt vistelse i stark sol bör undvikas under den första månaden efter ögonbrynstransplantationen.

Från konsultation till slutligt resultat:

  1. Gratis konsultation där du får uppge dina önskemål
  2. Tidsbokning av ingreppet
  3. Transplantationsdagen
  4. Hårstråna i ögonbrynen faller av inom 1 månad
  5. Ögonbrynen växer ut igen inom 3-4 månader
  6. Slutgiltiga resultatet är färdigt inom 12 månader
Visa

Vad händer efter en ögonbrynstransplantation?

Omkring 2-5 veckor efter att du genomgått en ögonbrynstransplantation kommer de transplanterade hårstråna att falla av. Sedan tar det 3-4 månader innan de börjar producera hår igen. Då kan du se en del av resultatet, men det kan ta upp till 12 månader innan dina nya ögonbryn är helt på plats.

Eftersom hårstråna är transplanterade i samma växtriktning som dina naturliga hårstrån i ögonbrynen går det inte att se att du har gjort en ögonbrynstransplantation. Däremot kan du behöva forma ögonbrynen till den längd du önskar eftersom de transplanterade hårstråna behåller liknande egenskaper som de hade i givarområdet.

Ögonbrynstransplantation resultat.

Efter en ögonbrynstransplantation kan du också göra PRP-behandlingar för att förbättra resultatet, precis som vid övriga hårtransplantationer. Det är vanligt att en eller ett par PRP-behandlingar ingår i kostnaden för ingreppet, och den första behandlingen kan då utföras i samband med själva transplantationen. Sedan är det bra att följa upp med fler PRP-behandlingar för bästa möjliga resultat.

Visa

PRP-behandling efter en ögonbrynstransplantation

En PRP-behandling kan bidra till snabbare läkning efter en ögonbrynstransplantation, men den kan också hjälpa dig att uppnå ett bättre resultat inom kortare tid. Behandlingen, som är helt naturlig, går ut på att blodplasma med tillväxtfaktorer från ditt eget blod injiceras i transplantationsområdet. Det leder till att hårsäckarna stärks och att de växer snabbare, och håret kan dessutom bli fylligare och tjockare än innan.

En PRP-behandling kan också återuppliva de hårsäckar du har naturligt i ögonbrynsområdet vilket i sin tur kan leda till ett bättre resultat. Behandlingen har inga biverkningar och kan genomföras utan smärta eller obehag. Dessutom går den snabbt eftersom ögonbrynen är ett så litet område att behandla.

PRP-behandling efter ögonbrynstransplantation.

Vad kostar en ögonbrynstransplantation?

Till skillnad från andra typer av hårtransplantationer så varierar priset på en ögonbrynstransplantation inte så mycket. Det beror förstås på att ögonbrynsområdet är litet och att antalet önskade hårsäckar inte varierar på samma sätt som vid en vanlig hårtransplantation.

Normalt placerar man ut mellan 50-400 hårstrån beroende på hur tjocka ögonbryn du har naturligt, och priset brukar ligga mellan 22 000 – 26 000 kronor. Genom att gå på en kostnadsfri konsultation kan du få ett exakt prisförslag utifrån dina önskemål och förutsättningar.

Man som undrar över kostnaden.

Frågor och svar om ögonbrynstransplantation

Nedan hittar du alla vanliga frågor vi får om ögonbrynstransplantation och svaren till frågorna. Undrar du något annat så kan du kontakta oss direkt så besvarar vi alla dina frågor och funderingar.

Kan alla göra ögonbrynstransplantation?

Ja, i stort sett alla som behöver kan genomgå en ögonbrynstransplantation. Eftersom transplantationsområdet är så litet så går det oftast att plocka ut passande hårsäckar från bakhuvudet oavsett om du tar tunn hårväxt, ärr eller vid andra förhållanden som normalt skulle försvåra en vanlig hårtransplantation där man behöver tillgång till fler hårsäckar. Däremot kan sjukdomar, en del ärr och omständigheter såsom graviditet göra att en ögonbrynstransplantation ändå inte är möjlig.

Blir det ett ärr i bakhuvudet efter ögonbrynstransplantationen?

De hårsäckar som plockas ut från givarområdet tas från olika ställen så att det inte ska synas att du har gjort en hårtransplantation. Dessutom behövs inte så många hårsäckar vid en ögonbrynstransplantation, så det kommer inte att synas några ärr när givarområdet har läkt och håret har vuxit ut.

Ger en ögonbrynstransplantation ett naturligt resultat?

Ja, en skicklig kirurg kan uppnå ett helt naturligt resultat genom att placera hårsäckarna i hårets växtriktning i ögonbrynsområdet.

Efter hur lång tid uppnås det slutgiltiga resultatet?

Du behöver vänta mellan 10-12 månader innan du kan se hur transplantationen slutgiltigt har förändrat dina ögonbryn, men redan innan dess kommer du att märka en tydlig skillnad.

Räcker det att göra en ögonbrynstransplantation?

Ja, eftersom hårsäckarna tas från bakhuvudet där håret inte faller av med stigande ålder så kommer de fortsätta att producera hårstrån under hela din livstid.

Hur kan man förbereda sig inför en ögonbrynstransplantation?

Innan transplantationen behöver du göra en konsultation med en klinik för att uttrycka dina önskemål och få en bra bild över vilket resultat som kan uppnås. När du sedan har bestämt dig för att genomgå en transplantation och operationsdagen närmar sig bör du undvika omega-3 samt Ipren som är blodförtunnande samt se till att dricka mycket vatten.

Är det något särskilt man ska tänka på efteråt?

Du bör inte bada, vistas i stark sol eller träna i en månad efter behandlingen. Dessutom bör du undvika rökning och alkohol i minst en vecka efter ingreppet för att inte läkningsprocessen ska påverkas negativt.

Finns det några risker med att göra en ögonbrynstransplantation?

En ögonbrynstransplantation är ett enkelt ingrepp som inte är kopplat till några särskilda risker. Du är vaken under behandlingen och den utförs under lokalbedövning av skickliga och erfarna kirurger. Det finns en liten risk för infektioner, precis som vid alla operationer, men de kan då behandlas med antibiotika. Risken för infektioner minskar och chansen att uppnå ett så bra resultat som möjligt ökar om du följer klinikens instruktioner före och efter ingreppet.

Varför ska man göra en ögonbrynstransplantation i Turkiet?

Turkiet är ett av de länder där det finns flest kunniga och erfarna kirurger inom just hårtransplantationer. Landet är också ett självklart val för många svenskar tack vare den lägre kostnaden vilket innebär att du får samma behandling som i Sverige men till ett betydligt bättre pris. Du får även chansen att upptäcka lite av Turkiet i samband med att du genomgår din ögonbrynstransplantation hos oss. Här kan du läs mer om hårtransplantationer i Turkiet.