PRP-Behandling

PRP-behandling, en modern och helt naturlig metod mot håravfall, erbjuder en effektiv lösning utan behov av kirurgi. Denna behandling, känd för sin snabba genomförandeprocess och minimala smärta, är idealisk både som en förebyggande åtgärd och som en behandling för redan påbörjat håravfall. Dessutom används den ofta i kombination med hårtransplantationer för att optimera det slutliga resultatet.

Innan du fattar beslutet att genomgå en PRP-behandling är det viktigt att förstå hela processen, inklusive vad som händer efter behandlingen, samt att ha en klar bild av kostnaden. Det är också avgörande att reflektera över dina förväntningar på behandlingens resultat.

För en djupare förståelse och för att förbereda dig inför en eventuell PRP-behandling, fortsätt läsa. Här hittar du all nödvändig information du behöver veta innan du tar kontakt med en hårklinik för en första konsultation.

Man som får PRP-behandling.

Uppdaterad: April 21, 2024

Innehåll
Visa

Vad är en PRP-behandling?

PRP-behandling är en progressiv metod som bekämpar tunnhårighet och stimulerar hårväxt hos både män och kvinnor. PRP, som står för “platelet rich plasma”, involverar injektion av patientens egen blodplasma i hårbotten. Denna process utnyttjar trombocyter, eller blodplättar, som är rika på tillväxtfaktorer. Dessa faktorer aktiverar stamcellerna kring hårsäckarna, vilket gör hårsäckarna större och leder till starkare hårstrån och ökad hårtillväxt.

Denna behandlingsmetod är speciellt fördelaktig för personer som lider av genetiskt håravfall, en åkomma som orsakar att hårsäckarna krymper och håret blir tunnare och växer långsammare. PRP-behandlingar kan appliceras på både huvudhår och skägg och är lämpliga för både män och kvinnor.

PRP-behandling är en väl etablerad metod inom sjukvården och används i olika medicinska fält, som plastikkirurgi, hjärtkirurgi och ortopedi. Metoden är säker och naturlig, utan några kända biverkningar, eftersom den endast involverar patientens egna biologiska material och inte tillsätter några främmande kemikalier.

Intressant nog är PRP ibland känd som “vampyrbehandling” på grund av dess användning av patientens egen blodplasma. Denna naturliga aspekt av behandlingen är en stor fördel eftersom den minimerar riskerna för allergiska reaktioner eller biverkningar.

Efter en hårtransplantation är det vanligt att genomgå minst en PRP-behandling för att förbättra det slutliga resultatet och stödja läkningsprocessen av hårsäckarna. Hårkliniker tenderar att informera sina patienter om fördelarna med PRP under konsultationer för hårtransplantation. PRP-behandlingar kan också genomföras fristående, med positiva resultat, särskilt om håravfallet inte är alltför utbrett

Visa
Blod förbereds.

Ett hopp mot håravfall

PRP-behandling är en mångsidig och effektiv metod för att bekämpa håravfall, som kan vara till nytta för nästan alla, oavsett ålder eller kön. Detta inkluderar personer med genetiskt håravfall, där hårsäckarna krymper och blir oförmögna att producera starka och hållbara hårstrån. PRP-behandlingen kan vidga dessa hårsäckar, vilket möjliggör förnyad produktion av starkare hårstrån.

En tidig intervention är avgörande för att uppnå optimala resultat, särskilt vid genetiskt håravfall. Genom att påbörja behandlingen tidigt kan PRP-behandlingen inte bara bromsa håravfallet utan även främja ny hårväxt. Detta är särskilt relevant eftersom återhämtning av hår blir svårare ju mer hår som redan har gått förlorat.

För personer med alopecia, en ofta svårbehandlad form av håravfall, kan PRP-behandlingar också erbjuda hopp. Alopecia karaktäriseras av att hårsäckarna går i vilofas och upphör att producera hår. Genom att tillföra tillväxtfaktorer direkt till dessa vilande hårsäckar kan PRP stimulera dem att återgå till aktiv hårväxt.

Det är dock viktigt att notera att personer som undergår blodförtunnande behandlingar, eller som har betydande alkohol- eller tobakskonsumtion, kanske inte uppnår de bästa resultaten. Dessa faktorer kan nämligen minska blodcirkulationen och påverka trombocyternas funktion negativt. Dessutom rekommenderas inte PRP-behandling för gravida eller ammande kvinnor.

Sammanfattningsvis erbjuder PRP-behandling en säker och naturlig lösning för en bred grupp människor som kämpar med olika former av håravfall. Genom att agera proaktivt och påbörja behandlingen tidigt kan man maximera chanserna för ett framgångsrikt resultat.

Visa
Läkare som håller upp sprutan och blod innan PRP-behandling på en kvinnlig patient.

PRP-behandling är en snabb och enkel process

PRP-behandling är en effektiv och tidsbesparande procedur som tar mellan 30 och 45 minuter, vilket gör det lätt att passa in i de flesta scheman. Här är en steg-för-steg genomgång av behandlingsprocessen:

 1. Blodprovtagning: Behandlingen börjar med att upp till fyra provrör med blod tas, precis som vid ett vanligt blodprov. Mängden blod som samlas in är relativt liten, vanligtvis mellan 15 och 30 milliliter, vilket motsvarar ungefär 1-2 matskedar.
 2. Centrifugering: Efter att blodprovet har tagits placeras provrören i en centrifug i cirka 10 minuter. Centrifugeringen är en kritisk del av processen då den separerar blodplasman och tillväxtfaktorerna från de röda och vita blodkropparna. Ett korrekt centrifugeringssteg är avgörande för att säkerställa att en hög koncentration av tillväxtfaktorer extraheras.
Kvinna som får PRP-behandling.
 1. Extrahering av PRP : När centrifugeringen är avslutad, är det tydligt att blodet har skiktat sig. Den övre delen innehåller blodplasman rik på trombocyter, källan till värdefulla tillväxtfaktorer. Denna plasma samlas och förbereds för injektion.
 2. Injektion i hårbotten: Med hjälp av små sprutor injiceras den förberedda plasman cirka tre millimeter in i hårbotten. Det är här som tillväxtfaktorerna kan ge mest nytta genom att stimulera hårsäckarna.
 3. Efter behandlingen: Omedelbart efter behandlingen kan du återgå till dina normala aktiviteter. Det är dock rekommenderat att undvika att tvätta håret direkt efter behandlingen och att minimera rökning och alkoholkonsumtion under de följande dagarna för att maximera behandlingens effektivitet.

Denna enkla och minimalt invasiva process gör PRP-behandling till ett attraktivt alternativ för de som söker en effektiv lösning på håravfall utan att behöva genomgå en tidskrävande eller smärtsam behandling.

Visa

Detta händer efter en PRP-behandling

PRP-behandling är en kraftfull metod för att revitalisera hårbotten och främja hårväxt, med flera positiva effekter som blir märkbara efter behandlingen:

 1. Förstärkning av Hårsäckarna: Tillväxtfaktorerna i behandlingen bidrar till att göra hårsäckarna större, vilket möjliggör produktionen av starkare och mer hållbara hårstrån. Detta är ett viktigt steg för att förebygga och motverka håravfall.
 2. Nybildning av Kapillärer: PRP-behandlingen stimulerar även bildandet av nya kapillärer – kroppens minsta blodkärl. Dessa nya kapillärer förbättrar blodcirkulationen och näringstillförseln till hårsäckarna, vilket är avgörande för hårets hälsa och tillväxt.
 3. Ökad Kollagenproduktion: Behandlingen uppmuntrar också stamcellerna i hårbotten att producera mer kollagen, vilket bidrar till en starkare och mer elastisk hårbotten.
 4. Förbättring av Hårets Kvalitet: I vissa fall kan PRP-behandlingen även hjälpa till att återställa hårets pigment, påskynda hårväxten, och göra håret tjockare och tätare än tidigare.
Yngre kvinna som får PRP-behandling.

Efter en eller flera PRP-behandlingar får hårsäckarna förnyad energi och börjar växa, vilket leder till produktion av kraftigare hårstrån. Inom några månader efter behandlingen kan man märka att håret känns tjockare och att eventuellt håravfall inte längre är lika framträdande. För personer med genetiskt håravfall kan PRP-behandlingar även minska risken för att håret helt upphör att växa, genom att motverka krympningen av hårsäckarna.

Sammanfattningsvis erbjuder PRP-behandlingar en naturlig och effektiv lösning för att stärka håret och motverka håravfall, med tydliga resultat som visar sig över tid.

Visa

Ingen smärta eller biverkningar

PRP-behandling är känd för sin skonsamma natur, vilket gör den till ett populärt val för de som söker en smärtfri lösning på håravfall:

 1. Användning av patientens eget blod: Eftersom behandlingen innebär att injicera patientens eget blod, minimeras risken för negativa reaktioner. Detta blod gynnar direkt hårsäckarna utan att påverka resten av kroppen.
 2. Minimalt smärtsamma injektioner: Injektionerna görs med mycket små nålar och är bara ytliga, vilket leder till att de oftast inte känns mycket. Vissa kan känna en lätt spänning eller svidande känsla, men det är sällan smärtsamt. För de som är särskilt känsliga finns möjlighet att få lokalbedövning, men det är sällan nödvändigt.
 3. Låg risk för blödningar: På grund av de små nålarnas storlek är risken för blödning vid injektionsstället mycket låg.
Kvinna som får PRP-behandling i kliniken.
 1. Mindre rodnad och blåmärken: Efter behandlingen kan viss rodnad uppstå, men den är vanligtvis kortvarig och avtar inom några timmar. Eventuella blåmärken från blodtagningen är också mindre och bör inte vara orsak till oro.
 2. Inga signifikanta biverkningar: PRP-behandlingar är kända för att vara fria från större biverkningar, vilket gör dem till ett tryggt alternativ för de flesta personer.
 3. Aktiviteter efter behandlingen: Efter behandlingen kan patienter återgå till sitt arbete och dagliga rutiner utan några större begränsningar. Det finns inget behov av att undvika solen eller bad direkt efter behandlingen. Dock rekommenderas det att undvika träning, bastubad och huvudmassage samma dag som behandlingen utförs för att säkerställa optimal återhämtning.

Sammanfattningsvis erbjuder PRP-behandling en säker och bekväm lösning för de som vill bekämpa håravfall utan att behöva oroa sig för smärta eller allvarliga biverkningar.

Visa

Så förbereder du dig innan behandlingen för bästa resultat

Att förbereda sig väl inför en PRP-behandling är nyckeln till att uppnå de bästa möjliga resultaten. Här är några viktiga steg att följa innan din behandling:

 • Konsultation: Innan du bokar din behandling hos oss, är det viktigt att du först går igenom en kostnadsfri konsultation hos oss. Under denna session kommer ditt hår att undersökas, och du får möjlighet att diskutera dina önskemål och förväntningar.
 • Dricka vatten: Att dricka mycket vatten dagarna innan behandlingen är essentiellt. God hydrering underlättar blodprovstagningen och optimerar behandlingen.
 • Undvik blodförtunnande medel: Det är viktigt att inte ta blodförtunnande smärtstillande medel eller inta omega-3-fettsyror några dagar före behandlingen. Dessa kan öka risken för blåmärken vid injektionsställena.
Patient som visar läkare problem området som behöver PRP-behandling.
 • Pausa antiinflammatoriska läkemedel: Om du regelbundet tar antiinflammatoriska läkemedel, bör du överväga att pausa dessa minst tre dagar före och en vecka efter behandlingen för att inte störa trombocytaktiviteten.
 • Hårrengöring: Tvätta ditt hår innan du kommer till behandlingen, men undvik att använda hårprodukter direkt innan, eftersom de kan påverka behandlingsresultatet.
 • Undvik alkohol och rökning: För att maximera resultaten, bör du undvika alkohol och rökning några dagar före och efter behandlingen.
 • Hälsotillstånd: Om du upplever feber, infektion, eller tar antibiotika, är det rekommenderat att boka om din behandling. Det är viktigt att din kropp är helt frisk för att säkerställa bästa möjliga resultat från behandlingen.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du förbereda dig optimalt inför din PRP-behandling och öka chanserna för ett framgångsrikt och tillfredsställande resultat.

Visa

PRP-behandling efter en hårtransplantation

PRP-behandlingar är ofta en integrerad del av hårtransplantationsprocessen och erbjuder flera fördelar som bidrar till att förbättra och påskynda läkningsprocessen:

 1. Stimulerar snabbare hårväxt: En av de primära fördelarna med PRP-behandling efter en hårtransplantation är att den hjälper de transplanterade hårsäckarna att snabbare börja producera nytt hår. Detta kan avsevärt förkorta tiden det tar för det transplanterade håret att börja växa och mogna.

 2. Reducerar vilofasen för hårsäckar: PRP-behandlingen kan även minska antalet hårsäckar som går in i vilofasen efter en hårtransplantation. Detta är viktigt eftersom det säkerställer att en större andel av de transplanterade hårsäckarna är aktiva och bidrar till hårväxt.

 3. Förbättrar läkningsprocessen: PRP innehåller tillväxtfaktorer som främjar läkning och vävnadsreparation, vilket är kritiskt efter en hårtransplantation.

Patient med håravfall som får PRP-behandling.
 1. Antal behandlingar för optimala resultat: Det är vanligt att genomföra 3-4 PRP-behandlingar efter en hårtransplantation. Denna frekvens är utformad för att maximera de positiva effekterna av PRP på de transplanterade hårsäckarna.

 2. Långsiktig vård: Många väljer att fortsätta med PRP-behandlingar även efter den initiala post-transplantationsperioden. Genom att fortsätta dessa behandlingar kan de transplanterade hårsäckarna upprätthålla sin tillväxtfas och därmed bidra till en långsiktigt framgångsrik hårtransplantation.

I sammanfattning är PRP-behandlingar efter en hårtransplantation en värdefull metod för att förbättra både återhämtningen och de långsiktiga resultaten av ingreppet. Genom att stimulera snabbare tillväxt och förbättra läkningsprocessen kan PRP-behandlingar spela en avgörande roll i framgången för en hårtransplantation.

Visa

Fristående PRP-behandling

PRP-behandling används ofta som en självständig behandling, särskilt för personer som upplever tidigt håravfall. Denna metod kan vara mycket effektiv för att stoppa progressionen av håravfallet och för att förhindra att hårsäckarna krymper ytterligare. Genom att stimulera hårsäckarna och förbättra hårets tjocklek och kvalitet, kan PRP-behandlingen vara ett kraftfullt verktyg för att hantera håravfall utan att behöva genomgå en hårtransplantation.

Utöver dess användning för håravfall, har PRP-behandlingar även visat sig vara fördelaktiga för andra estetiska och medicinska tillämpningar. Det inkluderar läkning av ärr och bristningar, behandling av kroniska sår, och förbättring av hudtonen genom att minska pigmenteringar. Många väljer också att använda PRP-behandlingar i ansiktet för att förbättra hudens utseende. Denna ansiktsbehandling med PRP stimulerar hudens kollagenproduktion och cellförnyelse, vilket stärker vävnaderna inifrån. Detta leder till en förbättrad hudkvalitet, vilket ger en slätare och mer ungdomlig utseende hud.

Sammantaget är PRP-behandling en mångsidig och effektiv metod som inte bara begränsar sig till hårbehandling, utan erbjuder en rad hälso- och skönhetsfördelar för hela kroppen.

PRP-behandling förberedelse.

Priset på PRP-behandlingar i Sverige och utomlands 

Priset på en PRP-behandling varierar en del beroende på vilken del av hårbotten du vill behandla. Efter en hårtransplantation ligger kostnaden på upp till 2 500 kr per gång, men ofta ingår en eller ett par behandlingar i priset för transplantationen. Därför bör du inte enbart jämföra kostnaden för en hårtransplantation när du väljer klinik, utan även ta hänsyn till hur många PRP-behandlingar som ingår.

En fristående PRP-behandling kan däremot kosta mellan 2 500 och 4 900 kr beroende på vilket område du vill behandla. Det går även att behandla skägg och mustasch mot en kostnad på cirka 4 300 kr hos oss. För att kunna ge dig exakt kostnad för just dig så behöver du först göra en kostnadsfri konsultation hos oss.

Om du är beredd att resa utomlands för att genomgå en eller flera PRP-behandlingar får du däremot tillgång till lägre priser. En behandling kan kosta så lite som 800 kr i Turkiet, men kostnaden påverkas även där av hur stort område du vill behandla samt vilken klinik. I vår klinik i Istanbul kan du räkna med minst 60% lägre pris än i Sverige hos oss eller någon annan klinik.

Kostnad kalkylator och penna med papper.

Fristående PRP-behandling

PRP-behandlingens effektivitet beror på personliga faktorer, men de flesta ser goda resultat. Om du börjar tidigt är behandlingen mer effektiv, eftersom mindre arbete krävs för att stärka hårsäckarna och främja starkare hårstrån. PRP är dock inte en permanent lösning för håravfall, och dess effekt varar olika länge. Att undvika rökning och alkohol före och efter behandlingen kan göra den mer effektiv.

Resultatet syns snabbare än med hårtransplantation. Efter bara en behandling minskar ofta håravfallet, och efter fler behandlingar kan håret bli tjockare och av bättre kvalitet. Vanligtvis rekommenderas 3-4 behandlingar för att kickstarta hårväxten, och dessa görs vanligen med en månads mellanrum. För att underhålla resultatet kan 1-2 behandlingar per år behövas.

Det exakta antalet behandlingar du behöver beror på flera faktorer, som ditt håravfall och dina önskemål, vilket en specialist kan hjälpa dig att bedöma. Regelbundna behandlingar kan hjälpa till att bibehålla resultatet och förhindra ytterligare håravfall.

Manlig patient får sin tredje PRP-behandling.

Gör en kostnadsfri konsultation

Gör en gratis konsultation hos oss idag för att utforska möjligheterna med PRP-behandling! Precis som inför en hårtransplantation, är en konsultation ett viktigt steg för att diskutera dina önskemål och förväntningar samt att få en uppfattning om vilket resultat som kan uppnås. På hårkliniker erbjuds alltid kostnadsfria konsultationer, och du har inget krav på dig att genomgå en behandling. Detta gör det möjligt för dig att jämföra olika kliniker och hitta den som passar dig bäst.

Under konsultationen tar vi en titt på ditt hår för att avgöra om PRP-behandlingen kan hjälpa dig att uppnå det resultat du önskar. Vi diskuterar även hur många behandlingar som kan behövas för bästa möjliga utfall. Dessutom är din hälsostatus en viktig del av konsultationen. Därför kommer vi be dig fylla i en hälsodeklaration. Detta är för att säkerställa att inga underliggande sjukdomar eller tillstånd finns som kan påverka behandlingen.

I vissa fall, där PRP kanske inte är det mest effektiva alternativet, kan vi istället rekommendera en hårtransplantation för mer långvariga resultat. Vårt mål är att du ska få all nödvändig information redan vid din första konsultation, så att du kan fatta ett välgrundat beslut som är rätt för dig.

Person, man, som kollar sin telefon och pekar på skärmen.

Är PRP-behandling något för mig?

Om du upplever begynnande håravfall eller lider av alopecia, kan PRP-behandling vara ett effektivt alternativ för dig. Det är en skonsam metod som använder din egen blodplasma för att stimulera hårväxten och stärka håret. Metoden har nästan inga biverkningar, och du kan återgå till ditt arbete direkt efter varje behandling. Vanligtvis krävs 3-4 behandlingar för att se bra resultat, följt av 1-2 underhållsbehandlingar per år, vilket innebär regelbundna besök på hårkliniken.

PRP-behandling är ett bra val om du inte vill spendera mycket pengar på en hårtransplantation eller vill undvika det kirurgiska ingreppet som en hårtransplantation innebär. Många med begynnande håravfall kan få tillräckligt bra resultat med PRP-behandlingar och behöver inte fundera på en hårtransplantation.

Om du däremot är ute efter ett mer varaktigt resultat och är beredd att investera mer, kan hårtransplantation vara ett alternativ. Efter en hårtransplantation tar det upp till 12 månader att se det slutliga resultatet, men du slipper regelbundna PRP-behandlingar över flera år. Många hårkliniker rekommenderar ändå ett par PRP-behandlingar i kombination med en hårtransplantation för att förbättra resultatet.

Om du väljer att göra en hårtransplantation utomlands, kan du oftast genomföra dina PRP-behandlingar hemma i Sverige. Detta är praktiskt eftersom behandlingarna bör göras med cirka en månads mellanrum. Alternativt kan du kombinera behandlingarna med en semester, eftersom du inte behöver undvika sol eller bad efter behandlingen.

Frågor och svar om PRP-behandling

Här hittar du vanliga frågor och svar om PRP-behandling

Vad är PRP-behandling?

Genetik är den absolut vanligaste orsaken till håravfall.

Hur går en PRP-behandling till?

Ditt blod tas, centrifugeras för att extrahera plasma, som sedan injiceras i hårbotten.

Är PRP-behandling smärtsam?

Behandlingen orsakar minimal smärta tack vare små nålar.

Vilka är fördelarna med PRP-behandling?

Fördelarna inkluderar förbättrad hårtillväxt, tjockare hårstrån och minskat håravfall.

Hur många behandlingar behövs?

Vi rekommenderar 3-4 initiala behandlingar, sedan årliga underhållsbehandlingar.

Kan vem som helst göra PRP-behandling?

Den passar de flesta, men undantas för vissa hälsotillstånd, gravida och ammande.

Hur lång tid tar det att se resultat?

Resultat kan synas efter några veckor, men kan ta upp till några månader för full effekt.

Vad kostar PRP-behandling?

Det beror helt på varje persons egna behov. Det kostar allt från 2 500 kr och upp till 4 900 kr per behandlingstillfälle.