Skäggtransplantation

Märker du att ditt skägg har glesnat, eller om du önskar kraftigare skäggväxt än du har genetiskt, så kan du överväga en skäggtransplantation. Den går i stort sett till på samma sätt som en vanlig hårtransplantation, och resultatet blir ett tjockare och tätare skägg än innan. Läs vidare för att få reda på allt du behöver veta om skäggtransplantationer innan du bokar in din första konsultation hos oss eller annan etablerad klinik.

Läkare förbereder patient inför skäggtransplantation.

Uppdaterad: April 21, 2024

Innehåll
Visa

Varför göra en skäggtransplantation?

Det är inte alla som kan få den skäggväxt de önskar naturligt. Till exempel är det vanligt med kala fläckar i skägget, och precis som huvudhåret så kan skägget vara både tunt och tjockt. Detta är till stor del ärftligt, men kan också bero på till exempel brännskador eller olika sjukdomstillstånd såsom alopecia.

Genom att göra en skäggtransplantation kan du få det skägg du alltid har önskat dig. Eftersom de flesta kliniker använder sig av FUE-metoden för att transplantera hår till skäggområdet blir resultatet ofta mycket naturligt. Med FUE flyttar man nämligen ett hårstrå i taget, och kan därför placera ut håret precis enligt dina önskemål och skapa ett tätare och fylligare skägg och mustasch.

Så går en skäggtransplantation till

Vid en skäggtransplantation med FUE-metoden flyttas hårsäckar från bakhuvudet till skäggområdet för att skapa ett så naturligt resultat som möjligt. Anledningen till att man väljer just hårsäckar från nacken är att de inte slutar växa med åldern, till skillnad från till exempel hårsäckarna uppe på hjässan.

Eftersom skäggväxten kan skilja sig något från hur håret växer på huvudet är det extra viktigt att välja de hårsäckar som ska flyttas noga för att så långt som möjligt efterlikna din egen skäggstruktur. Däremot kan man inte göra så mycket åt själva färgen på de hårstrån som transplanteras, och du bör känna till att håret i nacken ibland kan ha en annan färg än skägget. Det är oftast något ljusare, vilket du behöver räkna med innan du bestämmer dig för att göra en skäggtransplantation.

Läkare ritar området som ska transplanteras på kinden.

En skäggtransplantation kan ta upp till 10 timmar beroende på omfattning och antal hårsäckar, och den utförs under lokalbedövning. Det innebär att själva transplantationen i stort sett är smärtfri. Däremot kan du känna dig öm både i givarområdet och transplantationsområdet ett tag efteråt.

Innan ingreppet ritar kirurgen upp din önskade hårlinje i skäggområdet. Du får sedan lokalbedövning i givarområdet, och hårsäckarna stansas ut en och en. Efter det bedövas transplantationsområdet och hårsäckarna placeras in i kanaler som skapas för att ge ett så naturligt resultat som möjligt.

Nedan kan du se de steg du kommer att gå igenom från den första konsultationen till det slutgiltiga resultatet:

  1. Kostnadsfri konsultation där man går igenom dina förutsättningar
  2. Tidsbokning av operation
  3. Ingreppet och en eventuell första PRP-behandling utförs
  4. Hårstråna faller av inom 1 månad
  5. Skägget börjar växa ut inom 3-4 månader
  6. Slutligt resultat uppnås inom 12 månader
Visa

Vad händer efter en skäggtransplantation?

När ingreppet är färdigt kan du åka hem direkt, och sedan går det bra att börja arbeta igen efter omkring 10 dagar. Däremot bör du undvika träning, stark sol och bad i pool och hav under den första månaden efter ingreppet.

En skäggtransplantation med FUE-metoden resulterar i små sårskorpor som bildas i givarområdet, men de försvinner normalt inom en vecka. Efter transplantationen faller majoriteten av hårstråna i transplantationsområdet av efter cirka en månad.

 

Patient 1 dag efter en skäggtransplantation.

När 3-4 månader har gått kommer skägget att ha börjat växa ut igen, och då är resultatet permanent. Efter det kan det ta upp till 12 månader innan man ser slutresultatet, men du kan redan när skägget börjar växa ut raka, styla och forma det precis som du önskar.

Ofta ingår även ett antal PRP-behandlingar när du gör en skäggtransplantation. Det är en behandling som hjälper till att stimulera hårväxten och påskynda läkningen. Dessutom erbjuder de flesta kliniker en uppföljning där du kan gå igenom det slutgiltiga resultatet med kirurgen.

Visa

PRP-behandling efter en skäggtransplantation

Det är en god idé att göra en PRP-behandling efter transplantationen för att stimulera läkningen av transplantationsområdet och uppnå det färdiga slutresultatet på kortare tid.

PRP-behandlingen går till så att man lämnar ett antal provrör med blod som sedan centrifugeras för att separera blodplasma och tillväxtfaktorer som sedan injiceras i transplantationsområdet. Behandlingen är i stort sett helt smärtfri och ger inga biverkningar.

Tack vare en PRP-behandling vidgas hårsäckarna och hårstråna blir starkare och kan börja växa snabbare. Dessutom kan håret bli tätare och tjockare än tidigare. PRP-behandlingar är därmed ett helt naturligt sätt att förbättra resultatet av en skäggtransplantation.

Ofta erbjuder hårklinikerna en eller flera kostnadsfria PRP-behandlingar när du bokar in en skäggtransplantation. Du kan sedan välja att köpa till fler behandlingar själv för att öka chansen att uppnå ett så bra resultat som möjligt.

Yngre man som undergår PRP-behandling.

Vad kostar en skäggtransplantation?

Priset på en skäggtransplantation varierar stort beroende på om du bara vill uppnå en fyllig mustasch eller om du är ute efter ett tätt helskägg. För att transplantera tillräckligt med hår för en mustasch krävs att man flyttar minst 350 hårsäckar, medan det kan behövas upp till 700 hårsäckar per kind för ett helt skägg.

Det kostar allt mellan 24 000 kronor och upp till 38 000 kronor beroende på hur mycket du behöver transplantera.

För att veta exakt kostnad för just dig så kan du boka in en kostnadsfri konsultation hos oss.

Man som undrar över kostnaden.

Vanliga frågor om skäggtransplantation

Nedan hittar du alla vanliga frågor och svar om skäggtransplantation.

Kan alla göra en skäggtransplantation?

De flesta kan uppnå ett gott resultat av en skäggtransplantation. Men det är viktigt att håret i donationsområdet, som oftast är i nacken, är av tillräckligt bra kvalitet för att en transplantation ska bli lyckad. Vissa ärr, sjukdomar och tillfälliga omständigheter kan också göra att en skäggtransplantation inte är lämplig, men det får du i så fall information om vid din konsultation.

Vad betyder graft?

Graft är det ord som ofta används för de hårsäcksgrupper som avlägsnas från donationsområdet. En hårsäcksgrupp kan utgöras av ett eller flera hårstrån, och hur många grafts som behövs för att uppnå det resultat du önskar avgör kostnaden för din skäggtransplantation.

Växer håret i nacken tillbaka efter en skäggtransplantation?

De hårsäckar som tas från givarområdet kommer inte att växa tillbaka, Därför planerar kirurgen ingreppet noga så att det ska synas så lite som möjligt.

Ser skäggväxten naturlig ut efter en transplantation?

Det går att uppnå ett helt naturligt resultat så länge kirurgen tar hänsyn till hårets struktur och tjocklek samt din ansiktsform vid utplaceringen av hårsäckarna.

Gör det ont att genomgå en skäggtransplantation?

Själva ingreppet känns knappt eftersom du får lokalbedövning både i givarområdet och donationsområdet. Däremot kan du känna viss smärta, klåda och svullnad under den första veckan efter ingreppet.

Hur länge håller en skäggtransplantation?

Eftersom man bara flyttar de hårsäckar som är genetiskt programmerade att fortsätta att producera hår under hela livet så är en skäggtransplantation permanent. Du kan därför räkna med att du inte kommer att behöva göra om transplantationen när du blir äldre.

Vilken är den lägsta åldern för att genomgå en skäggtransplantation?

Du behöver vara minst 18 år gammal för att göra en skäggtransplantation. Men det kan förstås vara bra att vänta lite längre eftersom många får mer skäggväxt med tiden. Skäggets tjocklek och utbredning kan nämligen fortsätta att utvecklas ända till 30 års ålder.

Syns det efteråt att man har gjort en skäggtransplantation?

Ja, en viss svullnad kan uppstå på grund av ingreppet. Det bildas också sårskorpor under den första tiden, och efter att håret har fallit av kan det ta 3-4 månader innan det växer ut igen. I donationsområdet som rakas vid ingreppet kommer håret däremot att växa ut snabbt och dölja de sår som uppstått när hårsäckarna plockades ut.

Är det riskfyllt att genomgå en skäggtransplantation?

Nej, generellt är en skäggtransplantation inget riskfyllt ingrepp. Det är en standardoperation som utförs under lokalbedövning, och du är vaken under hela ingreppet. Däremot är det viktigt att du följer klinikens instruktioner både före och efter transplantationen för att minska risken för eventuella infektioner, som ifall de ändå skulle uppstå kan behandlas med antibiotika.

Vad är fördelen med att göra en skäggtransplantation i Turkiet?

Den största anledningen till att många svenskar väljer att göra sina skäggtransplantationer i Turkiet är förstås den betydligt lägre kostnaden. Samtidigt behöver du inte kompromissa med resultatet eftersom några av de bästa kirurgerna inom hårtransplantationer finns i just Turkiet. Man använder sig också av de senaste metoderna, och transplantationen utförs på samma sätt som i Sverige. Ytterligare en fördel är att du kan semestra i Turkiet före eller efter ingreppet.